Az ok az Európa-rekorder áfakulcs és a különadók. Fokozódhat az úgynevezett bevásárlóturizmus, miután újra a magyar infláció az egyik legmagasabb a tagállamok között.

Az uniós átlag 95 százalékába kerültek az élelmiszerek Magyarországon tavaly – az Eurostat friss összesítéses alapján. 19 százalékkal többe, mint Romániában, és 11-gyel, mint Szlovákiában.
A gazdaságkutató intézet szerint ennek oka az Európa-rekorder áfakulcs és a különadók. A GKI szerint fokozódhat az úgynevezett bevásárlóturizmus, miután újra a magyar infláció az egyik legmagasabb a tagállamok között – hangzott el az RTL híradójában.
A Központi Statisztikai Hivatal májusi adatai szerint az élelmiszerek ára 5,9 százalékkal nőtt egy év alatt, a vendéglátási szolgáltatások nélkül számítva ez 4,5 százalékos drágulást jelent. Néhány termék esetében ennél is nagyobb áremelkedést mértek: a tojás ára 26, az étolajé 25,3, a liszté 25, a kávéé 22,5, a csokoládéé és kakaóé 22,3 százalékkal nőtt – közölte az szmo.hu.