Az Első Magyari Triflász Emléktár 2002-ben létesült Jászszentandráson az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület (EMSzE) munkásságának eredményeként. Megvalósításában az EMSzE szakemberein túl elévülhetetlen érdeme volt Stuchlik Lászlónak, aki a múzeum helyét kialakította és berendezésre átadta az egyesületnek.

Az országban elsőként, de a világon is másodikként megnyitott múzeum létjogosultságát jól igazolja az érdeklődők nagy száma, felnőttek és gyermekek egyaránt nyitottak a természeti kincs megismerésére. Az ország legtávolabbi részeiből, de Szlovákiából, Lengyelországból, Szlovéniából, sőt Franciaországból is érkeztek már ide látogatók – olvasható az mszgsz.hu oldalon.
A múzeum megnyitásával megerősödött és felpezsdült a jászsági triflász élet is. 2012-ben Jászszentandrás megérdemelten elnyerte a „Szarvasgomba Fővárosa” címet. Egymást követik itt a szakmai, kulturális és gasztronómai összejövetelek.
Stuchlik László négy évvel ezelőtt kezdett komolyan foglalkozni a szarvasgombászattal, családja erdejében igyekszik megtelepíteni a különleges gombafajt. A hazai szarvasgombász-hagyományok ápolása érdekében alakították ki tanyájukon a múzeumot.
A Szarvasgomba Múzeum egy különleges hely, és rendkívül fontos szerepe van a szarvasgomba termesztés és -kutatás terén. A múzeum és annak létrehozása személyesen dr. Bratek Zoltán biokémikusnak, a Szarvasgomba Szövetség elnökének és a Szent László Szarvasgomba Lovagrend nagymesterének köszönhető.
A múzeum épületét Stuchlik László és családja biztosítják, a szakember szabadidejében szívesen tart előadásokat.
Till Ervin igazgató vezetésével történik a tárlatvezetés, aki 23 éve tölti be az igazgatói posztot. Idővel szeretné átadni a gazdag tudását és tapasztalatait lányának, Till Arabellának.
A múzeum nemcsak a szarvasgomba történetét és termesztését mutatja be, hanem gasztronómiai élményeket is kínál.
Németh Sándor és Lakatos Krisztián, a Romanof Global Kft. cég tulajdonosai, akik az üzemeltetést végzik, és elsőként múzeális engedéllyel rendelkeznek, amit a Kulturális és Innovációs Minisztérium igényeltek.
Sok tapasztalattal rendelkeznek Bogácson szállás, vendéglátás, rendezvényszervezés területén. Természetesen nagy rajongói az egyedi és különleges gasztronómiának, szintén hozzájárulnak a múzeum szellemi és gasztronómiai gazdagságához. Az elmúlt évtizedek tudását Till Ervin Ivánné, ínycsiklandozó ételekbe önti át, amit a látogatók is megismerhetnek és élvezhetnek.
A múzeum létrehozásában nyújtott segítségért külön köszönet illeti Pócs János parlamenti képviselőt, illetve Kolláth Bálint Jászszentandrás polgármesterét a háttér-támogatásért.