Az USA-ban is bizonyított a szolnoki Gujka Méhészet egyik legkedveltebb méze: ámorakácmézük (fajtaméz kategóriában) a három legjobb, összességében pedig a világ 30 legfinomabb méze közé került egy rangos versenyen.

A HelloVidék most nemcsak arról kérdezte Gujka László méhészt, mi teszi különlegessé ezt a szolnoki mézet, hanem arról is beszélgettek, hogyan alakult a 2024-es szezon, és számolhatunk-e még idén drágulással?
Tudtuk, hogy a magyar méz megállja a helyét Európában, de nem gondoltuk, hogy világszinten is. Nem is számítottunk arra, hogy világviszonylatban ilyen sikeresek leszünk – mondta Gujka László.
A mézek összesen 8034 kilométert utaztak postai úton, ezért egyedi szállítódobozt készítettek, amely biztonságban célba juttatta az üvegeket.
A Black Jar (Fekete tégely) elnevezés pedig arra utal, hogy a verseny mézeit címke nélküli, egyforma üvegekbe töltik, és fekete textil zsákban mutatják be a zsűrinek, így biztosítva, hogy a bírák kizárólag a mézek ízére hagyatkozzanak.
Az értékelésen a 11 tagú szakmai bizottság kiemelten figyelt a mézek tisztaságára, ízére, állagára és minőségére, és a kóstolás során egymással sem kommunikálhatott. A méze három körös, több hónapig tartó értékelésen esett át.
Ahogy Gujka László mesélte, azért is kezdtek el 3-4 éve versenyeken indulni, mert ugyan biztosak voltak abban, hogy jó minőségű mézeik vannak, de szerettek volna hivatalos visszaigazolást is kapni.

Tavaly is már komoly elismeréseket értek el: az országos gyulai mézversenyen az ámorakácmézük országos első helyezést ért el a fajtaméz kategóriában, míg a kézműves kiválóságok versenyén a selyemfűmézük kapott különdíjat.
Gujka László 27 éve méhészkedik, sokat járnak vásárokba, háztól is árulják a mézeiket, és heti hat napon nyitva tartanak. A legutóbbi vásáron japánok vitték el a termékeit, korábban pedig kínai vevők vásároltak tőle.
Forrás és további részletek: hellovidék.hu